Senator Rik Daems doet zijn wijndomein van de hand

januari 26, 2021 door Domein Hagelander

februari 22, 2019 door Domein Petrushoeve

Senator en wijnhandelaar Rik Daems verkoopt zijn domein Vinobelga aan Petrushoeve. Ze zullen verdergaan onder één naam.

HOUWAART/MOLENBEEK-WERSBEEK/RILLAAR De Petrushoeve is een domein van zowat tien hectare op de grens van Tielt en Molenbeek-Wersbeek. Het is in volle ontwikkeling. De jonge wijngaard staat onder de leiding van Gerry Calders en beslaat ondertussen 2,5 hectare. Vinobelga is het wijndomein van de familie Daems.

Wijlen Jos Daems was de pionier van de Belgische wijn. Rik Daems, senator voor Open VLD, was tot nu zaakvoerder. Het domein van Daems op de Houwaartse Berg is 3,5 hectare groot en is de oudste commerciële wijngaard in het land. Dat domein in Houwaart werd nu overgenomen door Gerry Calders. Petrushoeve en Vinobelga slaan de handen in elkaar en het wordt één geheel van ongeveer zes hectare.

Hobbyhoekje

Voor Daems betekent de overname dat alleen het kleine domein rond zijn woning in Rillaar overblijft, zowat zijn hobbyhoekje, waar de schuimwijnen worden geproduceerd. De andere wijnen worden allemaal bewerkt via de Petrushoeve.

‘Het idee van de overname is pas onlangs ontstaan’, zegt Calders. ‘We wilden groeien en de overname leek ons de enige manier. De Petrushoeve produceerde vorig jaar 5.000 liter wijnen, Vinobelga zowat 16.000 liter. Het was een unieke kans om, samen met het wijndomein Daems, de toekomst vorm te geven en één van de belangrijkste wijnbedrijven te worden. We gaan meteen op zoek naar arbeidskrachten om de wijngaarden te onderhouden, want dat gebeurde de jongste jaren niet zoveel.’

Rik Daems wil in de toekomst de toeristische promotie van de Hagelandse wijnen op zich nemen. Nu de dagelijkse handarbeid niet meer moet, krijgt hij daar de tijd voor. ‘Het is tijd dat de Belgische wijnbouw de fase inzet van consolidatie van meerdere wijngaarden om zo de kritische massa te bereiken die de wijnindustrie nodig heeft om door te groeien’, zegt hij. ‘Bovendien moet deze overname toelaten een enorme boost te geven aan het wijntoerisme in de streek. We zullen groepen uitnodigen en hen verwennen.’

Nevenproducten

Samen met Hugo Bernard (Hageling) en mede-aandeelhouder Dirk Van Den Eynde wordt gewerkt aan de ontwikkeling van nevenproducten. De jongste distillaten zijn trouwens de Rikus, een soort brandewijn vergelijkbaar met cognac, en P’trus een gin-distillaat. Dit weekend gaat de webshop van de Petrushoeve open.

Bron De Standaard

Domein Hagelander
Toeristisch Centrum van de Vlaamse Wijn

Diestsesteenweg 272
3202 Rillaar
+32 16 23 23 23
Ondnr. BE.0821.488.050

Domein Petrushoeve
Halensebaan 36A
3461 Bekkevoort
+32 476 200 333

Bezoeken mogelijk na afspraak.